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Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha :  18/09/2014
Actualizado :  11/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  BANCHERO, G.; QUINTANS, G.; MARTIN, G.B.; LINDSAY, D.R.; MILTON, J.T.B.
Afiliación :  GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; GRACIELA QUINTANS ILARIA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Nutrition and colostrum production in sheep. 1. Metabolic and hormonal responses to a high-energy supplement in the final stages of pregnancy.
Fecha de publicación :  2004
Fuente / Imprenta :  Reproduction, Fertility and Development, 2004, v. 16, no. 6, p. 633-645.
DOI :  10.1071/RD03091
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Submitted: 7 October 2003 // Accepted: 3 June 2004 // Published: 16 August 2004. DOI: https://doi.org/10.1071/RD03091
Contenido :  We tested the hypothesis that supplementation with cracked maize during the last week of pregnancy would provide ewes with a substrate for glucose and enhance the synthesis of lactose and, consequently, their production of colostrum. Thirty single- and 30 twin-bearing ewes were fed lucerne hay and half of each group was supplemented daily with 0.75 kg per head cracked maize during the last week of pregnancy. Colostrum production and the endocrine patterns in the animals were investigated. Supplementation with maize more than doubled the mass of colostrum available at birth in unsupplemented ewes: 339 v. 145 g in single-bearing ewes and 536 v. 197 g in twin-bearing ewes (P < 0.001). The total colostrum produced in the 10 h after birth was also significantly increased by supplementation: 730 v. 475 g in single-bearing ewes and 1259 v. 631 g in twin-bearing ewes (P < 0.01). The colostrum in the supplemented ewes was also more liquid with a viscosity score of 5.8 compared with 5.7 and 4.5 in unsupplemented single- and twin-bearing ewes (P < 0.01). Supplemented ewes had higher concentrations of lactose in their colostrum at parturition (2.6% v. 1.8% in single-bearing ewes and 2.5% v. 1.4% in twin-bearing ewes; P < 0.01). The plasma concentrations of progesterone and growth hormone in supplemented ewes were lower, whereas those of IGF-I and insulin were higher, all consistent with a higher capacity to produce colostrum. It is concluded that a high-energy supplement, like maize, fe... Presentar Todo
Palabras claves :  ALIMENTACIÓN DE LOS ANIMALES; GLUCOSA; HORMONA; INSULINA; LACTOGENESIS; OVINOS; PROGESTERONA EN LECHE; REPRODUCCIÓN ANIMAL.
Asunto categoría :  L10 Genética y mejoramiento animal
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT100073 - 1PXIAP - PPPP/Quintans/Arb/2004/1

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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  11/05/2017
Actualizado :  03/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  SAN JULIÁN, R.; CORREA, D.; ACOSTA, J.
Afiliación :  ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIELA CORREA NACIMENTO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JORGE ACOSTA.
Título :  Fase III. Taller de cuantificación de pérdidas y definición de estrategias.
Fecha de publicación :  2017
Fuente / Imprenta :  In: Brito, G.; Correa, D.; San Julián, R. Tercera Auditoría de calidad de carne ovina del Uruguay. Montevideo (UY): INIA, 2017.
Páginas :  p. 39-41
Serie :  (Serie Técnica; 228)
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Contenido :  El 24 de julio de 2015 se llevó a cabo el Taller de la Auditoria Ovina, con la presencia de representantes de toda la cadena cárnica ovina. Los objetivos del Taller fueron: Presentar los resultados de las Fases I y II. Conocer la percepción de los distintos actores de la cadena. Cuantificar y priorizar los problemas de calidad. Identificar y priorizar estrategias y tácticas para la solución de los problemas encontrados.
Thesagro :  CALIDAD DE CARNE.
Asunto categoría :  Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7452/1/st-228-2017.p.39-41.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO102020 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/228
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